Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

En dag på förskolan Kastanjen

Vi välkomnar de barn som lämnas tidigt på stora torget. Barnen äter frukost i lugn och ro. Vid 07:30 startar vi upp vår uteverksamhet. Så här kan en dag på förskolan Kastanjen se ut.

Fasaden på Kastanjen. Fasaden på Kastanjen. Foto: Claudia Fried

Förskolan öppnar

Förskolan öppnar klockan 6.30 och vi välkomnar de barn som lämnas tidigt på stora torget. Vi erbjuder barnen ateljéaktiviteter och sagoläsning. De barn som vill hjälper till med att duka fram frukosten. Vi serverar en frukostbuffe med varierad och näringsriktig frukost klockan 06:45–08:00. Det är olika från dag till dag och frukosten kan bestå av gröt, yoghurt, fil, müsli, flingor, mjölk och smörgåsar med varierande pålägg.

Vi påbörjar dagen

Från 07:30 tar vi emot barnen utomhus. De barn som äter frukost kommer ut efter det att de ätit färdigt. Ungefär klockan 09:00 har varje avdelning ett morgonmöte. Under mötet presenteras dagens planerade aktiviteter och erbjudanden för barnen. Barnen kan vara med och påverka innehållet och kan välja utifrån intresse. Mellan klockan 9.00–15.00 pågår den planerade pedagogiska verksamheten, dvs. ett rikt utforskande och lek. Arbetssättet varierar från att arbeta alla tillsammans, till att arbeta i olika stora eller mindre grupper, ute eller inn.

Alla barn erbjuds frukt under förmiddagen.

Lunch

Klockan 10.45–12.45 är det lunch och vi äter i två matlag. De yngsta barnen äter mellan 10.45–11.45 och de äldre barnen mellan 11.45–12.45. I matsalen tar barnen själva sin mat från lunchbuffén och när de ätit klart så dukar de av och ställer sin disk i diskvagnen.

Vila

Efter lunch är det vila, sagoläsning eller andra lugnare aktiviteter för barnen. På Kastanjen har alla barn sovvila ute. Barnen ligger i sina egna vagnar och sover.

Mellanmål

Klockan 14.00–15.00 serveras det mellanmål. Några avdelningar sitter i matsalen och äter och några tar med sig mellanmålet in till avdelningen.

Aktiviteter under eftermiddagen

Klockan 15.00 under eftermiddagen erbjuds barnen aktiviteter både inne och ute.

Klockan 16.30 samlas alla barn och pedagoger på "lilla Torget"  eller ute på Villekullas gård. På torget erbjuder vi barnen frukt, lugnare aktiviteter, sagoläsning eller rytmik och rörelse.

Dagen är slut

Förskolan stänger klockan 18.00.

Senast uppdaterad: 3 februari 2023